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Title IV, Part A Frequently Asked Questions 
This document provides the answers to program-related questions received by the Division.  
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Federal Requirements 
 
Q1. What requirements 

https://oese.ed.gov/offices/office-of-formula-grants/school-support-and-accountability/essa-legislation-table-contents/title-iv-21st-century-schools/#TITLE-IV-PART-A:%7E:text=SPECIAL%20RULE.%E2%80%94A%20local%20educational%20agency%2C%20or%20consortium%20of%20such%20agencies%2C%20shall%20not%20use%20more%20than%2015%20percent%20of%20funds%20for%20purchasing%20technology%20infrastructure%20as%20described%20in%20subsection%20(a)(2)(B)%2C%20which%20shall%20include%20technology%20infrastructure%20purchased%20for%20the%20activities%20under%20subsection%20(a)(4)(A)
https://oese.ed.gov/offices/office-of-formula-grants/school-support-and-accountability/essa-legislation-table-contents/title-iv-21st-century-schools/#TITLE-IV-PART-A:%7E:text=SPECIAL%20RULE.%E2%80%94A%20local%20educational%20agency%2C%20or%20consortium%20of%20such%20agencies%2C%20shall%20not%20use%20more%20than%2015%20percent%20of%20funds%20for%20purchasing%20technology%20infrastructure%20as%20described%20in%20subsection%20(a)(2)(B)%2C%20which%20shall%20include%20technology%20infrastructure%20purchased%20for%20the%20activities%20under%20subsection%20(a)(4)(A)
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Q4. What is considered an administrative cost for Title IV, Part A? 

A4. Title IV, Part A statute states that an LEA “may reserve not more than 2 percent for the direct 
administrative costs of carrying out the local educational agency’s responsibilities” under Title IV, Part A. 
The costs of administration are those portions of reasonable, necessary, and allowable costs associated 
with the overall project management and administration. These costs can be both personnel and non-
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*Q8. Must an LEA prioritize which schools receive Title IV, Part A funds? 
 
*A8. Yes. Per ESEA, Section 4106(e)(2)(A), an LEA or consortium of LEAs must include in its application an 

assurance that funds will be prioritized for distribution to schools as set out in the statute as below. 
 

Section 4106(e)(2)(A) 
(A) - Prioritize the distribution of funds to schools served by the local educational agency, or consortium of 
such agencies, that— 

i. are among the schools with the greatest needs, as determined by such local educational 
agency, or consortium; 

ii. have the highest percentages or numbers of children counted under section 1124(c); 
iii. are identified for comprehensive support and improvement under section 1111(c)(4)(D)(i); 
iv. are implementing targeted support and improvement plans as described in section 1111(d)(2); 

or 
v. are identified as a persistently dangerous public elementary school or secondary school under 

section 8532; 
 

Q9.  Are there internet safety requirements an LEA must follow if Title IV, Part A funds are allocated? 
 
A9. Yes. An LEA shall adhere to all internet safety requirements of the ESSA, Title IV, Part A, Subpart 2 statute 

and annually agree to related assurances in the ESSA Consolidated Federal Grant Application’s Program-
Specific and ESSA Provisions and Assurances. 
  
Below is a summary of the Title IV, Part A, Subpart 2 internet safety requirements:  
 
No funds made available under Title IV, Part A, Subpart 1 to an LEA for an elementary school or secondary 
school that does not receive services at discount rates under section 254(h)(5) of the Communications Act 
of 1934 [47 U.S.C. 254(h)(5)] may be used to purchase computers used to access the internet or to pay for 
direct costs associated with accessing the internet for such school unless the school, school board, LEA, or 
other authority with responsibility for administration of such school has thfet -ll.3 (p)2l oor 
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The LEA assures that no person shall permit smoking within any indoor facility owned or leased or 
contracted for and utilized by such person for provision of routine or regular kindergarten, elementary, or 
secondary education or library services to children. Smoking shall not be allowed within any indoor facility 
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particular use of funds would violate the non-supplanting requirement, LEAs should consider matters such 
as whether the cost involved is currently paid for using State or local funds or whether the cost involved is 
for an activity that is required by State or local law. In no event may an LEA decrease the amount of State 
or local funds used to pay the cost of an activity simply because of the availability of the Title IV, Part A 
program funds.  

There is a presumption of supplanting if Federal funds are used for State-required costs or costs previously 
covered with non-Federal funds. The presumption may be overcome if the LEA is able to demonstrate 
through written documentation (e.g., State or local legislative action, budget information, or other 
materials) that it does not have the funds necessary to implement the activity and that the activity would 
not be carried out in the absence of the Title IV, Part A program funds. 
- USDE Non-
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education, supporting safe and healthy students, and effective use of technology. If the activity supports 
one of the three purposes, the LEA must ensure that the activity was informed by the school district’s 
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significant LEA need. In this case, the items would support the purposes of the safe and healthy students 
content area as they can foster a safe school environment.  

There are further determinations on the allowability of the costs in accordance with 2 CFR Part 200, 
Subpart E that costs are reasonable and necessary for the performance of the grant award. Also, because 
section 4110 of the ESEA prohibits supplanting, the proposed use of funds for the activity must 
supplement, and not supplant, other State or local funds that would otherwise be used to pay for the 
otherwise allowable activity, in this case security cameras, door locks, and key cards. 

As a reminder construction is not authorized under Title IV, Part A. Thus, allowable activities regarding the 
condition of a school building must fall into the definition of “minor remodeling” to be allowable. The 
installation of security cameras, locks, and key cards would generally constitute a minor alteration in a 
previously completed building and therefore would be allowable under the definition of minor remodeling.  

Q17. May Title IV, Part A funds be used to pay for school campus security fencing and hardware? 

A17. It would be difficult to justify that use of Title IV, Part A funds would be reasonable and necessary for 
performance of the grant (i.e., of a type generally recognized as ordinary and necessary for operation of the 
grant) and allocable to the grant (i.e., chargeable to the grant award in proportion to the benefits received 
by the grant award as a result of the cost).  Additionally, it would be difficult to evaluate security fencing 
and hardware for program effectiveness.  However, if the LEA decides that it can document such 
justification and evaluate the use of funds for program effectiveness, it would be up to the LEA to provide 
such documentation to an auditor and/or TEA program staff in the event of an audit.  TEA or audit staff 
would make the final determination concerning whether the documentation is sufficient to demonstrate 
compliance with the Title IV, Part A use of funds statutory requirements.  Based on the guidance provided 
above TEA would not recommend Title IV, Part A funds be used for the purpose requested.  However, the 
decision to use funds in this manner is a LEA decision.   

 
 
Q18. May Title IV, Part A funds be used to purchase 2-way radios for staff to communicate throughout the 

school buildings/campuses? 
 
A18. It would be difficult to justify that use of Title IV, Part A funds would be reasonable and necessary to 

purchase 2-
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*Q24. May an LEA use Title IV, Part A funds to purchase flexible learning seats/tables? 
 
*A24. Title IV, Part A funds must support activities/programs that support well-rounded education opportunities, 
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Well-Rounded Education Opportunities 
Q1. Does the ESSA statute define well-rounded education? 

A1. Yes, ESEA section 8101(52) defines well-rounded education. The term “well-
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supplant, other state or local funds that would otherwise be used to pay for the allowable activity.  
– USDE Response, 9/2021. 

Q5. May an LEA purchase an online reading program focusing on foundation reading skills and designed to 
accelerate literacy be an allowable expenditure under Title IV, Part A? 

A5. Yes. The Title IV, Part A Guidance states, “a well-rounded education promotes a diverse set of learning 
experiences that engages students across a variety of courses, activities, and programs in subjects such as 
English, reading/language arts, writing, science, technology, engineering, mathematics, foreign languages, 
civics and government, economics, arts, history, geography, computer science, music, career and technical 
education, health, and physical education.” 

Q6.  May Title IV, Part A funds pay for SAT and ACT exam fees?  
 
A6. Yes, SAT and ACT exam fees are allowable under the well-rounded education content area.   

An LEA may use funds for college and career counseling programs and services. These programs and 
services are, generally, designed to help students make informed and better educational and career  
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(c)  Each school nurse, assistant school nurse, athletic coach or sponsor, physical education instructor, 
marching band director, cheerleading coach, and any other school employee specified by the commissioner 
and each student who serves as an athletic trainer must participate in the instruction in the use of an 
automated external defibrillator. A person described by this Subsection must receive and maintain 
certification in the use of an automated external defibrillator from the American Heart Association, the 
American Red Cross, or a similar nationally recognized association. 
 
(d)  The commissioner shall adopt rules as necessary to implement this section. 
 
(e)  This Subsection applies only to a private school that receives an automated external defibrillator from 
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-U.S. Department of Education (3/2023) 

 
*Q11. May an LEA use Title IV, Part A to pay for school activity fees under the well-rounded education content 

area? 
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https://nam10.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.congress.gov%2Fbill%2F117th-congress%2Fsenate-bill%2F2938%2Ftext&data=05%7C01%7CLaNetra.Guess%40tea.texas.gov%7C2f23fbb6bd99474e008208da7a1a7d87%7C65d6b3c3723648189613248dbd713a6f%7C0%7C0%7C637956551448050210%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=Z9C86tEGBVaDthIFIn3nsM9W23OPA3hQDr%2BowYJlbAM%3D&reserved=0
https://nam10.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.congress.gov%2Fbill%2F117th-congress%2Fsenate-bill%2F2938%2Ftext&data=05%7C01%7CLaNetra.Guess%40tea.texas.gov%7C2f23fbb6bd99474e008208da7a1a7d87%7C65d6b3c3723648189613248dbd713a6f%7C0%7C0%7C637956551448050210%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=Z9C86tEGBVaDthIFIn3nsM9W23OPA3hQDr%2BowYJlbAM%3D&reserved=0
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If the program has a supplanting prohibition, which the Title IV, Part A program does, the grantee must 
ensure that the use of Title IV, Part A funds supplements, and does not supplant, other state or local funds 
that would otherwise be used to pay for the allowable activity. -USDE Response, 9/2021. 

Q8. Is the purchase of protective gear, such as coveralls and helmets for a welding program, an allowable 
expenditure under Title IV, Part A? 

A8. In general, all Title IV, Part A activities must support at least 1 of the 3 purposes of the Title IV, Part A 
program statute—well-rounded education, safe and healthy students, and effective use of technology. To 
be funded,h

https://statutes.capitol.texas.gov/SOTWDocs/ED/htm/ED.38.htm#:%7E:text=Sec.%2038.005.%20%20PROTECTIVE%20EYE%20DEVICES%20IN%20PUBLIC%20SCHOOLS.%20%20Each%20teacher%20and%20student%20must%20wear%20industrial%2Dquality%20eye%2Dprotective%20devices%20in%20appropriate%20situations%20as%20determined%20by%20school%20district%20policy
https://texreg.sos.state.tx.us/public/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=25&pt=1&ch=295&rl=141#:%7E:text=(a)%20Purpose.%20The,environments%20in%20schools
https://texreg.sos.state.tx.us/public/readtac$ext.TacPage?sl=R&app=9&p_dir=&p_rloc=&p_tloc=&p_ploc=&pg=1&p_tac=&ti=25&pt=1&ch=295&rl=142#:%7E:text=RULE%20%C2%A7295.142,Face%20Protective%20Devices
https://nam10.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Ftea.texas.gov%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Ft4auseoffunds.pdf&data=04%7C01%7CLaNetra.Guess%40tea.texas.gov%7C530d4fef03344b33623508da069345cf%7C65d6b3c3723648189613248dbd713a6f%7C0%7C0%7C637829526844721932%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000&sdata=KHXp5zqcZGSuwQt7xeJqbWcX30lDqt2uPDN8WBOPhgU%3D&reserved=0
https://gov.texas.gov/uploads/files/press/School_Safety_Action_Plan_05302018.pdf
https://www.tasb.org/services/legal-services/tasb-school-law-esource/business/documents/metal-detectors-in-schools.aspx
https://www.tasb.org/services/legal-services/tasb-school-law-esource/business/documents/metal-detectors-in-schools.aspx
https://tea.texas.gov/sites/default/files/t4auseoffunds.pdf
https://tea.texas.gov/sites/default/files/t4auseoffunds.pdf
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that would otherwise be used to pay for the allowable activity. If the LEA has met the Title IV, Part A Use of 
Funds requirements and supporting documentation is readily available for TEA and/or auditors, metal 
detectors may be an allowable expense with Title IV, Part A funds. 

Q10. May Title IV, Part A funds be used to purchase students’ clear backpacks for safety? 
 
A10. It would be difficult to justify that use of Title IV, Part A funds would be reasonable and necessary to 

https://tea.texas.gov/sites/default/files/t4auseoffunds.pdf
https://tea.texas.gov/sites/default/files/t4auseoffunds.pdf
https://nam10.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.congress.gov%2Fbill%2F117th-congress%2Fsenate-bill%2F2938%2Ftext&data=05%7C01%7CLaNetra.Guess%40tea.texas.gov%7C2f23fbb6bd99474e008208da7a1a7d87%7C65d6b3c3723648189613248dbd713a6f%7C0%7C0%7C637956551448050210%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=Z9C86tEGBVaDthIFIn3nsM9W23OPA3hQDr%2BowYJlbAM%3D&reserved=0
https://oese.ed.gov/offices/office-of-formula-grants/school-support-and-accountability/essa-legislation-table-contents/title-viii-general-provisions/#TITLE-VIII-PART-F:%7E:text=SEC.%208526A.,to%20such%20standards
https://safesupportivelearning.ed.gov/title-iv-part-a-statute#Sec%204109
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A1.  All technology purchases are subject to the same general cost allowability analysis as stated below:   
 

“The LEA’s determination of allowability of Title IV, Part A, Subpart 1 funds will depend on several factors, 
starting with whether all statutory requirements are met. Generally, in reviewing an LEA’s application, LEA 
should first consider whether a proposed activity is consistent with the purposes of at least one of the 
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An LEA that redirects 
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A2. Before an LEA may transfer funds from a program subject to equitable services requirements, including 
Title IV, Part A, Subpart 1 it must engage in timely and meaningful consultation with appropriate private 
school officials (ESEA Section 5103(e)(2)). With respect to the transferred funds, the LEA must provide 

https://tea.texas.gov/finance-and-grants/grants/grants-administration/forms-for-prior-approval-disclosuS6.nce-and-grants/grants/grants-administratijustificrn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rn8rno2
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with federal grant funds is no longer needed for the original project, programs currently funded by other 
USDE grants, or projects previously supported by USDE grants. 
 
If the PNP school would like to use the current year’s Title IV, Part A equitable services to replace the  
chrome books and the request aligns with their needs assessment/data, meets the program purposes, and 
is approved by LEA, the purchase is allowable. 

 
Q9.   Can Title IV, Part A funds be used to pay for a private nonprofit’s (PNP’s) advanced placement testing 

proctor’s stipend or salary?  

A9. No. Stipends and/or salary for a PNP’s testing proctor does not meet any of the 3 purposes of Title IV, 
Part A for students: well-rounded education, safe and healthy students, or the effective use of technology.  

Q10. Can Title IV, Part A funds be used to assist PNP students for dual-credit tuition? 

A10. Yes, it must meet requirements listed in ESSA, Section 4107(a)(3)(D) and the Title IV, Part A Use of Funds 
document.  
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TEA reviewed a selection of state and national resources with Health and Human Services Commission 
(HHSC) mental health experts, university researchers, and research documentation to determine evidence 
base. TEA has curated evidence-based, trauma-informed training, frameworks, and supplemental resources 
for schools and posted information with links to resources on the TEA Mental and Behavioral Health 
webpage. 

Parent and Family Engagement 
 
Q1. May Title IV, Part A program funds in the Safe and Healthy Students content area be used to support 

parents? 
 

A1.  Yes. Promoting community and parent involvement in schools is an allowable activity. 
 

Q2. May Title IV, Part A program funds provide educator support to learn how to use technology for 
increasing the engagement of English learner (EL) students and communication with parents and 
caregivers of ELs?  

 
A2.  Yes.  

 
Q3. Is there a requirement for LEAs receiving an allocation of at least $30,000 to include parents in the design 

and development of Title IV, Part A programs and activities?   
 

A3. Yes, an LEA must include parents as a required stakeholder to provide program input. In addition, the LEA 
may use funds to promote the involvement of parents in program 
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According to the Texas Board of Nursing (TBON), a "school nurse" in Texas is a registered nurse (RN) who 
provides health care services to students within a school setting. 

 
*Q7. Does Texas require an LEA to employ a school nurse? 
 
*A7. No. 
 
*Q8. Where can an LEA find information regarding State School Safety grants and resources?

4
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